Perusasiat kuntoon

17.01. klo 16:17

Blogi Toimittajalta

Viestintäala ja sen opiskelu ovat murroksessa. Ne ovat olleet sitä jo monta vuotta. Internet on myllertänyt alan tällä vuosituhannella ja tehnyt maailmasta hyvin pienen tuntuisen.  Lähes mikä vaan on teknologian puitteissa toteutettavissa, ja verkkoviestinten uutiskilpailu on sekuntipeliä.
Lehdissä ainoa tuore asia on enää sormiin tarttuva painomuste.
Kaikenlaisten teknisten vempainten ja toinen toistaan raflaavimpien nettiotsikoiden varjossa perusasiat tahtovat joskus jäädä unhoon. Journalistiset perustaidot ja toimittajan ominaisuudet eivät ole muuttuneet miksikään. Näin opetetaan ainakin Oulun seudun ammattikorkeakoulun viestinnän yksikössä, jossa journalismia opiskelen.
Olen käsittänyt että toimittajan tehtävä on selittää ympäröivän maailman kiinnostavia ja tärkeitä ilmiöitä ja tapahtumia yleisölle selkeästi siten, että he ymmärtävät vastaanottamansa.
 Koulussamme tuotetaan laadukasta sisältöä niin verkkomedian, tv-juttujen, radion, kuin vanhan kunnon painetun sanankin muodossa. Kymmenen vuoden aikana se on pysynyt hyvin mukana ajassaan ja laitteiden ja tilojen osalta puitteet ovat viimeisen päälle.
 Vaikka miten terävällä HD-kuvalla toteutetulla videoreportaasilla tai tyylikkäästi nettiin striimatulla radiolla on kuitenkin yhteistä se, ettei kumpikaan ole minkään arvoinen, jos sisältö ei ole kunnossa.
Käytetystä välineestä riippumatta journalistinen kivijalka rakentuu samojen perinteisten ominaisuuksien varaan kuin ennenkin.
Pohjimmiltaan kyse on luonteenpiirteistä ja tietystä ammatillisesta suuntautumisesta. Toimittajan tulee olla läsnä ja kiinni maailmassa jossa elää. Hän ei saa irtautua ympäristöstään ja muuttua työtään copy-pastella tekeväksi tietokonehiireksi.
Yhä edelleen soveliaita ominaisuuksia ammattiin ovat uteliaisuus, tarkkaavaisuus, kriittisyys ja sosiaalisuus. Toimittajan pitää kyetä erottamaan olennainen epäolennaisesta ja kaivaa tieto esiin sieltäkin, missä se on tiukassa.
Tapahtuvien asioiden selittäminen onnistuu harvoin näyttöpäätteeltä käsin. On mentävä paikan päälle joko kokemaan ja haastattelemaan, tai kärpäseksi kattoon. Pitää olla rohkea.

Aleksanteri Pikkarainen

toimitusharjoittelija
 

Blogi

Artikkelit